משלוחים חינם בקנייה מעל 399 ₪
מתנת לידה בהתאמה אישית לפי הרכב בני המשפחה

מה כדאי לכם לדעת על הרגלי התזונה של המשפחה והילדים שלכם?

IMG_0633

כדיאטנית קלינית, יוצא לי לא מעט להדריך הורים ולתת להם את הכלים החשובים ביותר לפיתוח מערכת יחסים תקינה עם האוכל אצל ילדיהם.

המסע הזה של מערכת היחסים עם האוכל מתחיל כבר משלב הינקות, וממשיך עד לגיל ההתבגרות ולבסוף מתעצב והופך להתנהגויות אכילה כבוגרים. תקופת הילדות היא נקודה קריטית לעיצוב הרגלי אכילה טובים שילוו את ילדנו הלאה בהמשך חייהם.

לנו ההורים יש תפקידי מפתח בשלבים אלו, ולכן חשוב שתכירו כמה כללים חיוניים שכדאי לאמץ.

  1. חלוקת תפקידים בארוחות :

לחוויה הראשונית באכילה יש משמעות בבניית הזהות העצמאית של הילד ותחושת השליטה שלו בגופו, ולכן ההפנמה של חלוקת התפקידים בזמן הארוחות היא חשובה ביותר.

למעשה, כהורים, עלינו להבין שתפקידנו העיקרי הוא בחירת המזונות ה"נכונים"  שאנו מגישים לילדינו. הדגש הוא על הגשת אפשרויות טריות, בריאות ומגוונות התואמות את המרקם וגיל הילד.

מצד שני, תפקידו של הילד הוא להחליט בעצמו מה וכמה הוא רוצה לאכול ממגוון המזונות שמציעים לו.

כהורים, חשוב שנסמוך על מנגנוניו הטבעיים של הילד לווסת את תחושות הרעב והשובע שלו, ניתן לו לבטא את ההעדפות האישיות שלו, ונמנע ממאבקי כוח והכרח סביב האכילה.

גישה זו יוצרת איזון בין ההדרכה ההורית לאכילה בריאה, לבין שמירה על תחושת העצמאות של הילד.

  1. עידוד שליטה ואפשרות בחירה:

אצל ילדים עניין השליטה, מה וכמה הם אוכלים ממשיך להיות חלק בלתי נפרד גם בגילאים בוגרים יותר ולכן כדאי לעודד את הילד לקבל החלטות עצמאיות בנוגע לאוכל שלו.

מומלץ להציע את המאכלים שאנו מגישים בצורה של אפשרות ובחירה. לדוגמא, לאפשר לילדים לבחור את צבע הצלחת או הכוס, את אופן הכנת הביצה, האם לקלף/ לא לקלף את הירקות וכדומה.

כאשר אנחנו מאפשרים לילדים שלנו להיות שותפים בהחלטות האלו אנו מעצימים אותם, ובעצם עוזרים להם להכיר את העדפותיהם האישיות, ובנוסף מפחיתים את מאבקי הכוח סביב האוכל והאכילה.

  1. לוחות זמנים קבועים :

מאוד מומלץ להגיש את הארוחות בבית בשעות קבועות ככל שמתאפשר, בהסתמך על איתותי הרעב שאנחנו מקבלים מילדנו.

פעוטות וילדים לרוב מתרגמים את הרעב כחשק למתוק (גם אנחנו כמבוגרים לפעמים), יחד עם זאת יכול להיות קושי בדחיית הסיפוקים. לכן הגשת ארוחות בשעות קבועות עוזרת "להקדים תרופה למכה", והרבה פעמים מונעת מאבקים סביב ממתקים ומתוקים. כאשר אנו מקפידים בבית על זמני ארוחות קבועים, אנו מעודדים את וויסות תחושות הרעב והשובע הטבעיים של ילדנו.

  1. השפעת הסביבה הביתית:

לסביבה הביתית תפקיד משמעותי בעיצוב הבחירות התזונתיות של הילדים ובני המשפחה, זאת משום שבאופן טבעי כבוגרים, אנו נוטים "לחקות" את ההרגלים עליהם גדלנו. לא רק, לסביבה שלנו יש השפעה ישירה על משקל הגוף של כל בני הבית. לכן מומלץ לדאוג שבאופן קבוע המטבח יהיה מצויד באפשרויות בריאות ומגוונות כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים ועוד. כאשר אלו זמינים יותר לילדנו (וגם לנו) אנו מקדמים בחירות טובות יותר ומכינים את הקרקע להרגלי תזונה בריאה בעתיד.

 

  1. חשיבות הארוחות המשפחתיות:

ארוחות משפחתיות אינן נוגעות רק להזנת הגוף. היום אנו יודעים שארוחות משפחתיות שהן כחלק מהשגרה בבית תורמות באופן משמעותי גם לנפשם של הילדים שלנו, לתחושת הביחד, החיבור המשפחתי והביטחון העצמי שלהם, כל זאת מעבר להרגלי האכילה של הילדים. כשיושבים יחד סביב השולחן זה הזמן לשיחות משמעותיות, הומור משותף וטיפוח המערכת היחסים המשפחתית.

 

  1. מבשלים יחד :

שיתוף הילדים בתהליך הכנת הארוחות היא דרך נפלאה לחשוף אותם למרקמים שונים ומאכלים חדשים, במיוחד לבררניים שבהם. מומלץ ביותר להזמין את הילדים להכין יחד אתנו את הארוחות, לתת להם תפקידים משמעותיים בהכנה ולעודד אותם לעצמאות בתהליך.  גישה זו לא רק מעודדת חיך הרפתקני יותר, אלא גם משרה תחושה של מסוגלות ומשמעות אצל הילדים.

  1. הגישו מזונות חדשים בקערות מרכזיות:

כדי לעודד ילדים לטעום ולהתנסות במאכלים חדשים במהלך הארוחות המשותפות, מומלץ להגיש אותם בקערות מרכזיות המונחות במרכז השולחן ולהציע לילדים לטעום בצורה עדינה ולא מחייבת.

ככל שילד נחשף למאכל חדש יותר פעמים, כך עולה הסיכוי שיסכים לטעום ולאכול ממנו.

גישה זו יוצרת חוויה טובה ולא מאיימת סביב המפגש עם מזונות חדשים.

 

  1. הפחיתו מזונות מעובדים בתוך הבית:

כמשפחה, כדאי לקחת בחשבון שכל מה שנכנס הביתה יאכל בסופו של דבר.

לכן חשוב להפחית בבית צריכה של מזונות אולטרא מעובדים כמו חטיפים, עוגיות וקרקרים ארוזים, משקאות ממותקים, בצקים קפואים וכדו. אלו מכילים לרוב כמויות מוגזמות של סוכר ושומן רווי, רכיבים כימיים כמו מתחלבים ומייצבים שבצריכה ממושכת הם בעלי השפעה שלילית על הבריאות ומעודדים התפתחות מחלות שונות. בחירה במזון שלם, טבעי ולא מעובד מקדמת תזונה עשירה בחומרים מזינים ומציבה את הבסיס להרגלי אכילה טובים לכל המשפחה.

 

לסיכום, טיפוח הרגלי אכילה בריאים מגיל צעיר אצל ילדינו כרוך בהגשת מזונות איכותיים, עיצוב הסביבה הביתית בצורה מטיבה והימנעות ממזון מעובד כמשפחה. יחד עם זאת, אימוץ גישה שמעודדת את הילדים לבחירה, עצמאות, ועשייה בכל הנוגע לאוכל. זמני ארוחות קבועים ואכילת ארוחות יחד כמשפחה חשובים לבניית הזהות והביטחון העצמי של הילדים, אך גם יכולה לעודד אותם להתנסות במזונות חדשים, לפי הקצב והמסוגלות של כל אחד בפני עצמו.

על ידי אימוץ העקרונות הבסיסיים האלו, תוכלו לסלול את הדרך לחיים שלמים של הרגלי תזונה טובים ונכונים.

גל הלברט- דיאטנית קלינית Galabarbanel@gmail.com

לשיחה איתנו ←
היי 👋
איך אפשר לעזור לך?